Sending | Receiving Issue

Use this forum if you have installed hMailServer and want to ask a question related to a production release of hMailServer. Before posting, please read the troubleshooting guide. A large part of all reported issues are already described in detail here.
Post Reply
Draecal
New user
New user
Posts: 5
Joined: 2020-11-26 10:37

Sending | Receiving Issue

Post by Draecal » 2020-11-26 10:46

Hello everyone.

First of all, I'm kind of new to email servers so, please be patience :D . I just did the setup and post config of the server, I'm also able to configure the account into a mail client successfuly and tried to send an email without giving it back. The thing is.

-> Unable to see the email in the inbox
-> Trying to send nevers get out the outbox
-> relay configured (not pointing to myself)

Relevant logs

Code: Select all

"DEBUG"	21960	"2020-11-26 05:32:36.273"	"Applying rules"
"DEBUG"	21960	"2020-11-26 05:32:36.274"	"Performing local delivery"
"DEBUG"	21960	"2020-11-26 05:32:36.275"	"Applying rules"
"DEBUG"	21960	"2020-11-26 05:32:36.283"	"Saving message: {306B08A9-599E-44DA-A35D-B045FFAA35FF}.eml"
"DEBUG"	21960	"2020-11-26 05:32:36.286"	"Local delivery completed"
"APPLICATION"	21960	"2020-11-26 05:32:36.286"	"SMTPDeliverer - Message 2: Message delivery thread completed."

User avatar
jim.bus
Senior user
Senior user
Posts: 589
Joined: 2011-05-28 11:49
Location: US

Re: Sending | Receiving Issue

Post by jim.bus » 2020-11-26 12:48

You should show all your Logs. Hard to tell what is happening without all the Logs.

But if when you are sending with your Client application the email never gets out of the Client Outbox that sounds like a problem with the Client not hMailServer as it sounds like the Client may not be connecting to hMailServer which can be a Client configuration problem. But we don't know how you have configured hMailServer either. If you went with the Default set up of hMailServer (except for adding a Domain and Email Account) on the surface the fault may be with the Client but can't tell that without seeing all the Logs so we can see if even a connection attempt was made.

The Logs you have shown so far would seem to indicate something connected to hMailServer and something was being Delivered somewhere but if your email never got out of what I am assuming is your Client Outbox then it is puzzling why anything is showing in your Logs. Your Logs make me think possibly your hMailServer received something but can't tell from where.

Also why are you using a Relay?

Draecal
New user
New user
Posts: 5
Joined: 2020-11-26 10:37

Re: Sending | Receiving Issue

Post by Draecal » 2020-11-26 16:26

I'll try to collect more specifics logs. I use a relay due to my ISP blocking Port 25 and not being with the intent to open it.

Draecal
New user
New user
Posts: 5
Joined: 2020-11-26 10:37

Re: Sending | Receiving Issue

Post by Draecal » 2020-11-26 17:53

Moving to next step.

-> Fixed sending [Client issue with Mail for Windows 10]
-> Not receiving external emails [also not receiving any error message back]
-> Internal emails delivered correctly to the INBOX

-> Using port 993 + SSL/TLS
-> Ports are open

- Please indicate relevant logs to attach.
- Common issues?

User avatar
jim.bus
Senior user
Senior user
Posts: 589
Joined: 2011-05-28 11:49
Location: US

Re: Sending | Receiving Issue

Post by jim.bus » 2020-11-26 21:54

Draecal wrote:
2020-11-26 17:53
Moving to next step.

-> Fixed sending [Client issue with Mail for Windows 10]
-> Not receiving external emails [also not receiving any error message back]
-> Internal emails delivered correctly to the INBOX

-> Using port 993 + SSL/TLS
-> Ports are open

- Please indicate relevant logs to attach.
- Common issues?
See my first Posting. Show all your Logs. That is make sure all the Logs are selected in hMailAdmin and post the Logs for time stamps when you are expecting to Receive the email you are testing.

This is a guess since I can't see your set up of everything but you may not be receiving External Emails because you may not be Forwarding your Ports on your Router Firewall correctly or not at all. Ports must be Forwarded in your Router Firewall as well as the Ports must be open for inbound on your Windows Operating System which is running hMailServer. If you are using the Default set up of hMailServer you should be able to receive External Email.

I am assuming you are using IMAP with Windows 10 Mail.

Draecal
New user
New user
Posts: 5
Joined: 2020-11-26 10:37

Re: Sending | Receiving Issue

Post by Draecal » 2020-11-26 22:24

Nevermind fixed everything.

-> Setup DNS a Relay properly with a top Domain Name
-> Working on PHP COM extension for Rainloop

palinka
Senior user
Senior user
Posts: 2321
Joined: 2017-09-12 17:57

Re: Sending | Receiving Issue

Post by palinka » 2020-11-28 17:25

Draecal wrote:
2020-11-26 22:24
-> Working on PHP COM extension for Rainloop
Please share! I like rainloop.

User avatar
SorenR
Senior user
Senior user
Posts: 4027
Joined: 2006-08-21 15:38
Location: Denmark

Re: Sending | Receiving Issue

Post by SorenR » 2020-11-28 18:42

I just installed this https://github.com/messagerie-melanie2/ ... rry-Mobile to support mobile devices...
SørenR.

Algorithm (noun.)
Word used by programmers when they do not want to explain what they did.

palinka
Senior user
Senior user
Posts: 2321
Joined: 2017-09-12 17:57

Re: Sending | Receiving Issue

Post by palinka » 2020-11-28 19:25

SorenR wrote:
2020-11-28 18:42
I just installed this https://github.com/messagerie-melanie2/ ... rry-Mobile to support mobile devices...
I thought you had to pay for that one.

Rainloop has a mobile interface built in. Its pretty cool. More updated UI than RC. Plus a couple of nice features like hmailserver com password change built in. You should give it a whirl if you haven't.

User avatar
SorenR
Senior user
Senior user
Posts: 4027
Joined: 2006-08-21 15:38
Location: Denmark

Re: Sending | Receiving Issue

Post by SorenR » 2020-11-28 22:26

palinka wrote:
2020-11-28 19:25
SorenR wrote:
2020-11-28 18:42
I just installed this https://github.com/messagerie-melanie2/ ... rry-Mobile to support mobile devices...
I thought you had to pay for that one.

Rainloop has a mobile interface built in. Its pretty cool. More updated UI than RC. Plus a couple of nice features like hmailserver com password change built in. You should give it a whirl if you haven't.
https://github.com/tunis78?tab=repositories

I use Tunis' plugins ... AND ... My Roundcube is hosted on Linux :mrgreen:
SørenR.

Algorithm (noun.)
Word used by programmers when they do not want to explain what they did.

User avatar
RvdH
Senior user
Senior user
Posts: 1156
Joined: 2008-06-27 14:42
Location: Netherlands

Re: Sending | Receiving Issue

Post by RvdH » 2020-11-28 23:18

palinka wrote:
2020-11-28 19:25
SorenR wrote:
2020-11-28 18:42
I just installed this https://github.com/messagerie-melanie2/ ... rry-Mobile to support mobile devices...
I thought you had to pay for that one.

Rainloop has a mobile interface built in. Its pretty cool. More updated UI than RC. Plus a couple of nice features like hmailserver com password change built in. You should give it a whirl if you haven't.
Have you tried the new RC 1.4.x? This has has a new responsive theme and updated UI as well (Elastic skin)
CIDR to RegEx: d-fault.nl/CIDRtoRegEx
DNS Lookup: d-fault.nl/DNSTools
DNSBL Lookup: d-fault.nl/DNSBLLookup
GEOIP Lookup: d-fault.nl/GeoipLookup

palinka
Senior user
Senior user
Posts: 2321
Joined: 2017-09-12 17:57

Re: Sending | Receiving Issue

Post by palinka » 2020-11-28 23:25

RvdH wrote:
2020-11-28 23:18
palinka wrote:
2020-11-28 19:25
SorenR wrote:
2020-11-28 18:42
I just installed this https://github.com/messagerie-melanie2/ ... rry-Mobile to support mobile devices...
I thought you had to pay for that one.

Rainloop has a mobile interface built in. Its pretty cool. More updated UI than RC. Plus a couple of nice features like hmailserver com password change built in. You should give it a whirl if you haven't.
Have you tried the new RC 1.4.x? This has has a new responsive theme and updated UI as well (Elastic skin)
No. I haven't downloaded it in ages. I'll give it a whirl.

palinka
Senior user
Senior user
Posts: 2321
Joined: 2017-09-12 17:57

Re: Sending | Receiving Issue

Post by palinka » 2020-11-28 23:26

SorenR wrote:
2020-11-28 22:26
palinka wrote:
2020-11-28 19:25
SorenR wrote:
2020-11-28 18:42
I just installed this https://github.com/messagerie-melanie2/ ... rry-Mobile to support mobile devices...
I thought you had to pay for that one.

Rainloop has a mobile interface built in. Its pretty cool. More updated UI than RC. Plus a couple of nice features like hmailserver com password change built in. You should give it a whirl if you haven't.
https://github.com/tunis78?tab=repositories

I use Tunis' plugins ... AND ... My Roundcube is hosted on Linux :mrgreen:
linux is for overly intelligent people... I'll stick with windowz, thank you very much.... :shock:


:lol:

Draecal
New user
New user
Posts: 5
Joined: 2020-11-26 10:37

Re: Sending | Receiving Issue

Post by Draecal » 2020-11-29 08:49

Case 1: Apache Server

In order to be able to use hmailserver plugin in Rainloop you need to edit the following at php.ini:

Unccomment:

Code: Select all

extension=com_dotnet
Uncomment:

Code: Select all

com.allow_dcom = true
Reboot your server and enable the password plugin in rainloop.

Post Reply